top of page

                       Μώμος ο Πατρεύς 2009
1o Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικών Θιάσων

02.jpg
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

 

Α. 15λεπτο αφιέρωμα στο αποκριάτικο έθιμο των «Ομιλιών» της Ζακύνθου (λαϊκά σατιρικά  δρώμενα) που θα παρουσιάσει ο Κώστας Καποδίστριας, σύμβουλος πολιτισμού του δήμου Αρκαδίων Ζακύνθου. Θ’ ακολουθήσει η 18λεπτη παράσταση «ομιλία δίχως όνομα, για φρούτα εποχής»  του Κώστα Μουζάκη από τον «Ζακυνθινό Λαϊκό Όμιλο»

Β. 15λεπτο αφιέρωμα στο τιμώμενο πρόσωπο (θεατρικό συγγραφέα  Μάριο Ποντίκα), που θα παρουσιάσει η θεατρολόγος & μέλος της Ένωσης Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου Χριστίνα Κόκκοτα. Θ’ ακολουθήσει θεατρική  παράσταση 50λεπτών από το έργο του Μ. Ποντίκα «Κοίτα τους», δραματοποιημένο από την «Θεατρική Ομάδα Σάμου».


ΟΜΑΔΕΣ ΤΕΛΙΚΟΥ

1. Το επεισόδιο "ΜΥΡΙΝΗ-ΚΙΝΗΣΙΑΣ" από την «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη

δραματοποιημένο από την ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

2. Το διήγημα "ΤΟ ΤΥΧΕΡΟ ΛΑΧΕΙΟ" του Α. Τσέχωφ δραματοποιημένο

από το ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΟ ΚΟΜΙΤΑΤΟ ΠΑΤΡΑΣ

3. Το επεισόδιο "ΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΛΛΙΩΤΙΚΗ ΑΠ' ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ" του

Κ. Μουρσελά από το έργο "Εκείνος κι εκείνος", δραματοποιημένο από το ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ "Κύκλος" του Δήμου Αμαρυνθίων της Εύβοιας.

4. Το καρναβαλικό δρώμενο «Ο ΧΩΡΙΑΤΗΣ» από τα «ΠΕΝΤΕΓΟΛΕΤΣΑ» της Κέρκυρας (σε πρωτότυπο κείμενο του Σ. Χονδρογιάννη), δραματοποιημένο από την ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ

5. Το διασκευασμένο μονόπρακτο «Ο ΠΤΗΝΕΜΠΟΡΑΣ» του Καρλ Βάλλεντιν δραματοποιημένο από τη «ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΕΧΝΗΣ & ΟΡΑΜΑΤΟΣ» της Παραμυθιάς Θεσπρωτίας

6. Το επεισόδιο "Ο ΝΕΟΣ & ΟΙ 3 ΓΡΙΕΣ" από τις «Εκκλησιάζουσες»

του Αριστοφάνη δραματοποιημένο από τον Πολιτιστικό Σύλλογο 

«ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» Ακράτας

7. Το επεισόδιο "ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΒΙΖΙΤΑ" του Α. Τσέχωφ, διασκευασμένο από τον Νήλ Σάϊμον -στο έργο του "Βότκα Μολότωφ"- και δραματοποιημένο από τον Θεατρικό Όμιλο "Γ. ΣΟΥΡΗΣ" της Σύρου.

8. Οι μονόλογοι «ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΡΕΛΑΣ» & «ΠΟΙΟΣ ΚΥΒΕΡΝΑ ΑΥΤΌΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ» από το έργο του Μ. Ποντίκα «Εσωτερικές ειδήσεις», δραματοποιημένοι από την Θεατρική Ομάδα Πολιτιστικού .Συλλόγου "ΚΛΕΙΓΕΝΗΣ" («ΓΚΑΡΓΚΑΝΙΑ») της Ιερισσού Χαλκιδικής

9. Το επεισόδιο «ΜΗΔΕΙΑ-ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ» από το έργο «Μήδεια» του Μπόστ, δραματοποιημένο από το Θεατρικό Εργαστήρι "ΣΚΗΝΟΒΑΤΕΣ" του

Συλλόγου Γυναικών Σπάτων Αττικής.

10. Ο μονόλογος «Ο ΦΥΛΑΚΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΥ», σε πρωτότυπο κείμενο

και μουσική του Γ. Μαρίνου, δραματοποιημένο από τον ίδιο, εκ μέρους του Μορφωτικού Συλλόγου Αίγινας «Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ»

 

  • Τα παρακάτω (10λεπτα) ακόμη, με την σειρά που παρατίθενται, επιλέχτηκαν ως επιλαχόντα, σε περίπτωση κωλύματος κάποιας εκ των ομάδων της πρώτης δεκάδας.

11. Ο μονόλογος "Je t'aime", πρωτότυπο κείμενο του Η. Φλωράκη,

δραματοποιημένο από την Θεατρική Ομάδα «ΟΝΕΙΡΟΚΥΚΛΟΙ»  

των Αθηνών

12. Το επεισόδιο "ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΩΝ ΣΠΑΡΤΙΑΤΙΣΣΩΝ" από την «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, δραματοποιημένο από το ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Βύρωνα

13. Ο μονόλογος «ΓΥΡΙΖΩ ΣΠΙΤΙ» του Ζαν Κοκτώ θεατροποιημένος από την  Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία Κιλκίς "ΤΕΧΝΗ"

 

  • Την 1η διοργάνωση του Πανελλήνιου Σατιρικού Φεστιβάλ Ερασιτεχνικών Θιάσων «ΜΩΜΟΣ Ο ΠΑΤΡΕΥΣ», τίμησαν -με τις υποψηφιότητες τους- και οι παρακάτω θεατρικές ομάδες:

 

1. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο Φάρος», από τα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής, με (το 10λεπτο) "Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ" διασκευή από το έργο  "Βότκα Μολότωφ" του Νήλ Σάϊμον (Επίκαιρη πολιτική σάτιρα-Βατοπέδιο)

2. Το Τριφυλλιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας

με (το 10λεπτο) "ΤΟ ΔΩΡΟ" του Α. Τσέχωφ, διασκευασμένο από τον Νήλ Σάϊμον -στο έργο του «Βότκα Μολότωφ» (Σάτιρα για την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των εφήβων)

3. Η Θεατρική Ομάδα των «Ανήσυχοι Εν Πλω», από την Πάτρα, με (το 10λεπτο)  

"Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΙ ΑΝ ΓΕΡΑΣΕ ΚΙ ΕΠΕΣΕ ΤΟ ΠΟΥΛΙ ΤΟΥ ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΑΔΕΙΑΣΕ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΥΓΚΙ ΤΟΥ" (Επίκαιρη πολιτική σάτιρα, βασισμένη σε πρωτότυπο κείμενο)

4. Το "Θεατρικό Εργαστήρι Εφήβων", από την Ηλιούπολη Αττικής,

με (το 10λεπτο) "ΜΙΑ ΖΩΗ ΜΑΖΙ ΣΟΥ" , σε κείμενα του Λ. Λαζόπουλου.

(Σάτιρα για το Οιδιπόδειο σύμπλεγμα μητέρας-γιου)

5. Η Θεατρική Ομάδα  του Φυσικού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.Θεσ/κης,

με (το 10λεπτο) "ΑΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ"( Επίκαιρη πολιτική σάτιρα)

6. Η Θεατρική Ομάδα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Χολαργού, με

(το 10λεπτο) «ΜΗΔΕΙΑ-ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ» από το έργο «Μήδεια» του Μπόστ.

7. Το Θεατρικό Εργαστήρι του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Νέας Ιωνίας Αττικής, με (το 10λεπτο) «Ο ΤΡΕΛΟΣ» από το έργο του Μ. Ποντίκα «Εσωτερικές ειδήσεις».

8. Το Κορινθιακό Θέατρο «Βασίλης Ρώτας», με (το 10λεπτο) "Ο ΠΑΣΑΣ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΤΟΝ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ ΤΙ ΕΣΤΙ ΠΑΤΡΙΣ"  από τα «Καραγκιόζικα» του Β. Ρώτα, σε διασκευή Π. Καράγιωργα. "(Επίκαιρη πολιτική σάτιρα για τους έχοντες, τους μη έχοντες και το τραπεζικό σύστημα)

9. Η. Κα Ιατρίδου από τον Χολαργό Αττικής, με (το 10λεπτο) «ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΝΣΕΡΒΑ ΤΟΝΟ» σε δική της διασκευή, από το έργο «Γελώντας άγρια» του Christopher Durang)

10. Η νέα Θεατρική Ομάδα "PLUS ART", από την Πάτρα, με (το 10λεπτο)  

"Η ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ" (ντόπια σάτιρα, βασισμένη σε πρωτότυπο κείμενο)

11. Η Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Πολυγύρου Χαλκιδικής με (το 10λεπτο) «ΑΛΜΥΡΑ» ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ του αποκριάτικου τραπεζιού.

12. Η Θεατρική Ομάδα Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αγιωτών Λάρισας

«Μιλτιάδης Δάλλας» με (το 10λεπτο) «ΤΟ ΞΥΛΟ ΒΓΗΚΕ ΑΠΌ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ» (απόσπασμα από το έργο «Η αυλή των θαυμάτων»

του Ι. Καμπανέλλη).

13. Η Θεατρική Ομάδα του Εκπολιτιστικού & Επιμορφωτικού Συλλόγου Ανθούσας Αττικής με (το 10λεπτο) "ΔΥΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΟΝΕΙΡΑ" από το έργο

«ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ» του Γιάννη Ξανθούλη.

14. Η Θεατρική Ομάδα  του Πολυτεχνείου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσ/κης, με (το 10λεπτο) «ΦΟΙΤΗΤΟΒΙΤΗΣ» (διασκευή του «Ισοβίτη» του Αρκά, που σατιρίζει τη ζωή στο πανεπιστήμιο)

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΣΑΤΙΡΙΚΟΥ 10ΛΕΠΤΟΥ

Στην «Κερκυραϊκή Σκηνή» για το «Χωριάτη» του Σπύρου Χονδρογιάννη, απ’ τα «Πεντεγολέτσα» (κουτσομπολιά της γειτονιάς-λαϊκά δρώμενα των απόκρεω στην Κέρκυρα)

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ ΣΑΤΙΡΙΚΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Στο Σπύρο Χονδρογιάννη για τον «Χωριάτη» που παρουσίασε η «Κερκυραϊκή Σκηνή»

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ ΣΑΤΙΡΙΚΟΥ 10ΛΕΠΤΟΥ

Στην Ελένη Καραμπέτσου για το μονόπρακτο «Πτηνέμπορας» του Καρλ Βάλεντιν όπως το παρουσίασε η «Θεατρική Εταιρεία Τέχνης & Οράματος» από την Παραμυθιά Θεσπρωτίας.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ

Στον Γιάννη Δεσύπρη από τον «Θεατρικό Όμιλο Σύρου -Γ. Σουρής» για την ερμηνεία του στο ρόλο του «συνταγματάρχη Περεγκάριν» στο διήγημα του Α. Τσέχωφ «Αρμένικη βίζιτα»,όπως το δραματοποίησε ο Ν. Σάϊμον στο έργο του «Βότκα μολότωφ»

ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ

Στην Αναστασία Σουρτζή  από το ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ “ΘΕΣΠΙΣ” ΔΗΜΟΥ  ΚΕΡΑΤΕΑΣ  που παρουσίασε το επεισόδιο η  μάνα  από τα «Σκουπίδια»  του   (Γ. Ξανθούλη)

Στις α. Σοφία Υψηλάντη από την θεατρική ομάδα «Γκαργκάνια» του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιερισσού Χαλκιδικής «Κλειγένης» για την ερμηνεία της στον μονόλογο του Μ. Ποντίκα «Στα όρια της τρέλας» β. Ιωάννα Μακρή(«Τασούλα») & Λένα Χανδρινού(«Κατέρω») της «Κερκυραϊκής Σκηνής» για τις ερμηνείες τους στο έργο του Σ. Χονδρογιάνη «Ο χωριάτης»

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΣΤΟΥΜΙΩΝ

Στον Στέλιο Τόμπρο από το «Καρναβαλικό Κομιτάτο Πάτρας» για τα κοστούμια των ηθοποιών στο (διασκευασμένο & δραματοποιημένο) διήγημα του Α. Τσέχωφ «Το λαχείο»

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ

Στον «Θεατρικό Όμιλο Σύρου -Γ. Σουρής» για την παρουσίαση του διηγήματος του Α. Τσέχωφ «Αρμένικη βίζιτα»,όπως το δραματοποίησε ο Ν. Σάϊμον στο έργο του «Βότκα μολότωφ»

ΒΡΑΒΕΙΟ «ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ ΣΑΤΙΡΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ» & «ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟΥ ΣΑΤΙΡΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ» δεν απονεμήθηκαν.

 

 

ΕΠΑΙΝΟΙ ΔΟΘΗΚΑΝ ΣΤΟΥΣ:

  • «Καρναβαλικό Κομιτάτο Πάτρας» για την συνολική θεατρική παρουσίαση του δραματοποιημένου διηγήματος του Α. Τσέχωφ «Το λαχείο»

  • Γιώργο Μαρίνο από τον «Μορφωτικό Σύλλογο Αίγινας-Καποδίστριας» για το πρωτότυπο κείμενο «Ο φύλακας άγγελος μου»

  • Μαρία Μαυρονύχη από το «Καρναβαλικό Κομιτάτο Πάτρας» για την ερμηνεία της στο ρόλο της «Αμφίσσας» στο δραματοποιημένο διήγημα του Α. Τσέχωφ «Το λαχείο»

  • Γιάννη Μαλαβέτα & Νίκο Γραβάνη από το Θεατρικό Τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αναγέννηση- Ακράτας» για τις ερμηνείες τους ως «γριές» στο απόσπασμα «Ο νέος & οι γριές» από τις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη.

  • Γιώργο Σιγάλα από τον «Θεατρικό Όμιλο Σύρου -Γ. Σουρής» για την ερμηνεία του στο ρόλο του «Κ. Μπούρκιν» στο διήγημα του Α. Τσέχωφ «Αρμένικη βίζιτα»,όπως το δραματοποίησε ο Ν. Σάϊμον στο έργο του «Βότκα μολότωφ»

 

Όλες οι διακρίσεις συνοδεύτηκαν από καλαίσθητα αναμνηστικά, που σχολιάστηκαν ευμενώς από τους βραβευθέντες.

 

 



 
056TSIL.jpg
049TSIL.jpg
066TSIL.jpg
ΜΩΜΟΣ  Α4 ΡΕΦΕΝΕ.jpg
bottom of page